W tym tygodniu pogoda nas rozpieszcza..... Co prawda nie jest już zielono, ale słońce się uśmiecha, a to zobowiązuje. Dzisiaj rezygnuję z kanapek. Po krótkim namyśle wyciągam z lodówki jajka i rukolę. Połączenie dość nietypowe? Co tam, kto nie ryzykuje ten nie wygrywa. Chwila namysłu i jest pomysł na faszerowane jajka na rukoli ze świeżymi pomidorami, ogórkiem i papryką zieloną.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 parówka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- garść rukoli
- 6 plastrów ogórka
- 4 plastry pomidora
- kawałek zielonej papryki
- łyżka oliwy
- suszona bazylia, oregano
- sól, pieprz
- 1 bułka
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo czyli jakieś 10 min od momentu zagotowania. Po odcedzeniu zalewamy je zimną wodą, aby szybciej wystygły. Na talerz układamy rukolę oraz pokrojone warzywa, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Zimne jajka obieramy, przekrawamy na pół i wydłubujemy do miseczki żółtka. Do żółtek wrzucamy drobno pokrojoną parówkę oraz koperek, sól, pieprz i mieszamy z jogurtem naturalnym. Gotowym farszem zapełniamy dziurki w białkach. Dekorujemy listkiem świeżej pietruszki.
Faszerowane jajka układamy na przygotowanym talerzu z rukolą i warzywami.
Coś na dobry początek :)
wykorzystajmy jakoś tę pogodę;D
OdpowiedzUsuń