piątek, 14 lutego 2014

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, brokułem i kalafiorem

Na dzisiejszy obiad zdecydowałam się przygotować zapiekankę. Makaron i kurczak to połączenie idealne- jak dla mnie, do tego duetu wystarczy dobrać ulubione warzywa, tak żeby było zdrowo i kolorowo.


Składniki:
- pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
- makaron małe muszelki(40 dag)
- brokuł (500 g)
- kalafior (500 g)
- 20 dag sera żółtego 
- 1 jajko
- 5 łyżek śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka)



Wykonanie: 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej osolonej wody, do dwóch osobnych ganków. Brokuł gotujemy ok. 5 min, natomiast kalafior ok. 10 min. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wg własnego uznania i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pozostało jeszcze przygotować sos: jajko, śmietanę, czosnek oraz dwie garści startego sera mieszamy dokładnie za pomocą blendera.
Na dno naczynia żaroodpornego, które uprzednio posmarowaliśmy masłem oraz posypaliśmy bułką tartą,  wrzucamy ugotowany makaron, polewamy sosem, następnie układamy kurczaka, brokuła i kalafiora, kolejny raz polewamy sosem i posypujemy startym serem.
 Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st na 30 min.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki! Są szybkie i proste w wykonaniu, a przede wszystkim przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki to coś, co lubię. Fajny pomysł żeby kalafior i brokuły układać na przemian.

    OdpowiedzUsuń