Jeśli przychodzą do Was goście i chcecie im przygotować coś ciekawego może skusicie się na karnawałowe przekąski z ciasta drożdżowego. Zamiast chipsów lub paluszków można poukładać takie oto cudeńska na talerzyku i patrzeć jak znikają :)
Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ.
Składniki do wypełnienia:
- papryka
- ogórki kiszone
- boczek/szynka/kabanos
- ser żółty w kawałku
Wykonanie:
Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wzdłuż jednej krawędzi układamy składniki i zawijamy jak roladę. Składniki powinny być 2-krotnie owinięte ciastem. Następnie rulon tniemy na koreczki grubości ok. 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Wykonanie:
Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wzdłuż jednej krawędzi układamy składniki i zawijamy jak roladę. Składniki powinny być 2-krotnie owinięte ciastem. Następnie rulon tniemy na koreczki grubości ok. 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
chce takie <3
OdpowiedzUsuńAngelika, to wpadaj do mnie! proponuję wino, przekąski i dużo śmiechu :)
OdpowiedzUsuń