Frytki to danie, którym zajada się cały świat. Pochodzą z Belgii, ale ja dzisiaj postanowiłam zrobić je po wiedeńsku. Przepis usłyszałam od znajomych mojej siostry w ubiegłym tygodniu i od razu chciałam go wypróbować. Oto, co mi wyszło:)
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 20 dag sera żółtego (startego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 pieczarki
- przyprawa do ziemniaków
- świeży koperek
- sos
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Obrane ziemniaki pokroić w słupki i wrzucić do gorącej wody, aby się podgotowały, dzięki temu nie będą musiały być długo w piekarniku. Po 5 min wylewamy wodę i kładziemy je, posmarowane przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą, na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 15 min.W tym czasie możemy przygotować sos, którym posmarujemy kolejne warstwy dania i zetrzeć ser żółty. W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt, musztardę i chrzan. Wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę ogórka i doprawiamy do smaku.
Gdy frytki się upieką, smarujemy dno naczynia żaroodpornego sosem, następnie kładziemy warstwę frytek, posypujemy kukurydzą i serem. Powtarzamy czynność. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 5 min, aby ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu posypujemy koperkiem i pieczarkami uduszonymi na patelni.
Jako dodatek mięsny wybrałam pyszną roladę z piersi kurczaka faszerowaną mięsem mielonym, serem żółtym i żurawiną. Cudowny smak, na który przepis zdradzę Wam następnym razem:)
Frytki po wiedeńsku
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 20 dag sera żółtego (startego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 pieczarki
- przyprawa do ziemniaków
- świeży koperek
- sos
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Obrane ziemniaki pokroić w słupki i wrzucić do gorącej wody, aby się podgotowały, dzięki temu nie będą musiały być długo w piekarniku. Po 5 min wylewamy wodę i kładziemy je, posmarowane przyprawą do ziemniaków i skropione oliwą, na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 15 min.W tym czasie możemy przygotować sos, którym posmarujemy kolejne warstwy dania i zetrzeć ser żółty. W miseczce dokładnie mieszamy majonez, jogurt, musztardę i chrzan. Wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę ogórka i doprawiamy do smaku.
Gdy frytki się upieką, smarujemy dno naczynia żaroodpornego sosem, następnie kładziemy warstwę frytek, posypujemy kukurydzą i serem. Powtarzamy czynność. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 5 min, aby ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu posypujemy koperkiem i pieczarkami uduszonymi na patelni.
Jako dodatek mięsny wybrałam pyszną roladę z piersi kurczaka faszerowaną mięsem mielonym, serem żółtym i żurawiną. Cudowny smak, na który przepis zdradzę Wam następnym razem:)
wow;D ja co prawda nie lubie frytek, ale w takiej odsłonie ich jeszcze nie jadłam;D
OdpowiedzUsuńna prawdę bardzo dobre, z czystym sercem mogę polecić!
Usuń