Co Was dzisiaj obudziło? Bo mnie stukający o rynnę deszcz! Kiedy człowiek ma czas, żeby odpocząć, skorzystać z dobrodziejstw przyrody, gdyż nic go nie ogranicza to pogoda nigdy nie może się zgrać.
No cóż takie życie, ale zamiast siedzieć i narzekać warto zabrać się za coś konstruktywnego. Najlepiej wejść do kuchni i poszukać inspiracji. Dzisiaj obiad w towarzystwie siostry i szwagra. Musiał być szybki, więc skorzystałam z gotowych składników. Wyszło pysznie:)
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- ciasto francuskie
- ser feta
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pieprz
- sól
- dwie łyżki oliwy
Wykonanie:
Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Na patelnie wrzucamy rozmrożony szpinak i czekamy aż woda odparuje. Kolejno dodajemy połowę pokrojonego sera feta i czekamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy na formie do tarty (lub na tortownicy) smarujemy szpinakiem i posypujemy resztą sera. Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego tak, aby stworzyły kratę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15-20 min.
Myślę, że warto wspomnieć o wczorajszym wieczorze i promować młode talenty. Tak więc, miałam okazję obejrzeć całkiem ciekawe przestawienie muzyczne pt: "Wybór" wystawione przez teatr EKOstudio w opolskim amfiteatrze. Kilka śmiesznych tekstów, świetne piosenki no i całkiem niezłe układy taneczne.
No cóż takie życie, ale zamiast siedzieć i narzekać warto zabrać się za coś konstruktywnego. Najlepiej wejść do kuchni i poszukać inspiracji. Dzisiaj obiad w towarzystwie siostry i szwagra. Musiał być szybki, więc skorzystałam z gotowych składników. Wyszło pysznie:)
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta
- opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- ciasto francuskie
- ser feta
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pieprz
- sól
- dwie łyżki oliwy
Wykonanie:
Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Na patelnie wrzucamy rozmrożony szpinak i czekamy aż woda odparuje. Kolejno dodajemy połowę pokrojonego sera feta i czekamy aż się rozpuści, doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy na formie do tarty (lub na tortownicy) smarujemy szpinakiem i posypujemy resztą sera. Na wierzch układamy paski ciasta francuskiego tak, aby stworzyły kratę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15-20 min.
Myślę, że warto wspomnieć o wczorajszym wieczorze i promować młode talenty. Tak więc, miałam okazję obejrzeć całkiem ciekawe przestawienie muzyczne pt: "Wybór" wystawione przez teatr EKOstudio w opolskim amfiteatrze. Kilka śmiesznych tekstów, świetne piosenki no i całkiem niezłe układy taneczne.
Cytując jednego z bohaterów nie mam większych "obiektywów".
PS. W Opolu wychodzi słońce!!!!!
U mnie słońce się co prawda nie pokazało, ale i obyło się bez deszczu :) Ale z takim ciastem to nawet i deszczową wiosnę jakoś się lepiej znosi...
OdpowiedzUsuń