piątek, 22 marca 2013

Drugi zimowy dzień wiosny- ryba z warzywami

Chyba wczoraj utopiono o jedną  Marzannę za mało, ponieważ zima nie odeszła, a wręcz przeciwnie zagościła u nas na kolejne dni. Za oknem pełno śniegu, a na termometr strach patrzyć. Czuję się zdezorientowana. Potrzebuję słońca i zieleni. Jeśli nie mogę oczekiwać tego w najbliższym czasie, biorę los we własne ręce. Dziś na obiad po raz kolejny miałam kolorowy talerz.

Ryba w towarzystwie warzyw duszona na maśle
Składniki:
- filet z tilapii
- 4 plastry papryki
- 7 plastrów ogórka
- 4 plastry pomidora
- 1 plaster sera żółtego
- kilka liści sałaty
- 2 pieczarki
- pieprz cytrynowy
- masło
- szczypiorek
- woreczek ryżu

Wykonanie:
W rozmrożony filet wcieramy cytrynowy pieprz i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie stawiamy wodę na ryż i kroimy warzywa. Rozpuszczamy masło na patelni, kładziemy rybę. Dusimy ok. 5 min, następnie układamy na wierzch, ogórka, paprykę, a wszystko przykrywamy plastrem sera żółtego. Zakrywamy patelnię i czekamy 10 min. Pieczarki także dusimy, posłużą nam one jako dodatek do ryżu. Jeśli nie ułożyłeś wszystkich warzyw na rybie możesz dołożyć je do sałaty.


W taką pogodę na pewno przyda się dodatkowa porcja witaminy C. Co powiecie na sok z świeżych pomarańczy? :)

 

2 komentarze:

  1. za oknem zima, ale na talerzu już zdecydowanie wiosennie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna wiosna wiosna !!!!!!!! Wiosno, gdzie ty jesteś?:( hymmmm przynajmniej na talerzu blogowiczki wiosennie i świeżo od tych pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń