Miałam napisać wcześniej, ale niespodziewanie okazało się, że został wybrany nowy Papież i wraz z moimi współlokatorkami chciałyśmy zobaczyć jego pierwsze chwile Pontyfikatu. Siedząc przed monitorem komputera (próżno szukać u nas w mieszkaniu telewizora) wcinałyśmy WIOSENNĄ SAŁATKĘ z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Składniki:
- 1 brokuł (jeśli jest zapakowany w trzech kawałkach to wystarczą dwie części)
- 3 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 bułki
- sól
- pieprz
- koperek (świeży lub suszony)
Wykonanie:
Pierwsza Faza: Stawiamy wodę do dwóch garnków: jeden na brokuły, drugi na jajka.
Druga Faza: Dzielmy brokuła na kawałki, a także myjemy i kroimy w kostkę pomidora (jeśli ktoś nie lubi skórki, może ją z łatwością zdjąć trzymając je we wrzącej wodzie ok. 2 min). W tym czasie możemy także przygotować sos do sałatki. Do jogurtu naturalnego wciskamy dwa ząbki czosnku, wsypujemy dwie łyżeczki suszonego koperku oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Trzecia Faza: W chwili wrzenia wody solimy ją i wrzucamy brokuła (gotujemy 4 min), a także jajka (ok. 7-8 min). W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miseczki z masłem, wciskamy dwa ząbki czosnku, solimy oraz dodajemy pieprz i koper.ek Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby masło stało się jednolitą masą.
Czwarta Faza: Po wyciągnięciu brokuła odstawimy go na talerz do wystudzenia. Obieramy i kroimy jajka. Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki, wsypujemy je warstwami do miski. (Ja zaczynam od brokuła, później kładę kukurydzę, pomidory i jajka. I znowu brokuł, kukurydza, pomidory, jajka). Na końcu polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej sosem i odstawiamy.
Rada: Jeśli będziemy układać składniki warstwami kukurydza nie opadnie nam na dno, a jajka zachowają swoją formę ;) Takiego efektu możemy nie uzyskać mieszając wszystko razem.
Piąta Faza: Kroimy bułki, wkładamy do opiekacza i czekamy aż się zarumienią. Jeszcze gorące smarujemy masłem czosnkowym.
Zdrowo i smacznie!
Składniki:
- 1 brokuł (jeśli jest zapakowany w trzech kawałkach to wystarczą dwie części)
- 3 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 bułki
- sól
- pieprz
- koperek (świeży lub suszony)
Wykonanie:
Pierwsza Faza: Stawiamy wodę do dwóch garnków: jeden na brokuły, drugi na jajka.
Druga Faza: Dzielmy brokuła na kawałki, a także myjemy i kroimy w kostkę pomidora (jeśli ktoś nie lubi skórki, może ją z łatwością zdjąć trzymając je we wrzącej wodzie ok. 2 min). W tym czasie możemy także przygotować sos do sałatki. Do jogurtu naturalnego wciskamy dwa ząbki czosnku, wsypujemy dwie łyżeczki suszonego koperku oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Trzecia Faza: W chwili wrzenia wody solimy ją i wrzucamy brokuła (gotujemy 4 min), a także jajka (ok. 7-8 min). W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miseczki z masłem, wciskamy dwa ząbki czosnku, solimy oraz dodajemy pieprz i koper.ek Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby masło stało się jednolitą masą.
Czwarta Faza: Po wyciągnięciu brokuła odstawimy go na talerz do wystudzenia. Obieramy i kroimy jajka. Kiedy mamy już przygotowane wszystkie składniki, wsypujemy je warstwami do miski. (Ja zaczynam od brokuła, później kładę kukurydzę, pomidory i jajka. I znowu brokuł, kukurydza, pomidory, jajka). Na końcu polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej sosem i odstawiamy.
Rada: Jeśli będziemy układać składniki warstwami kukurydza nie opadnie nam na dno, a jajka zachowają swoją formę ;) Takiego efektu możemy nie uzyskać mieszając wszystko razem.
Piąta Faza: Kroimy bułki, wkładamy do opiekacza i czekamy aż się zarumienią. Jeszcze gorące smarujemy masłem czosnkowym.
Zdrowo i smacznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz