niedziela, 24 marca 2013

Święta po studencku- pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło u nas w mieszkaniu w kolorach żółtych i zielonych. Królowały jajka pod różną postacią, a także sok ze świeżych owoców. Zasiadłyśmy do stołu głodne i mega zadowolone z efektów naszej rannej pracy.


Na stole pojawiły się pasty jajeczne z avocado oraz suszonych pomidorów, szpinak duszony z fetą oraz faszerowane jajka. Domowy sos musztardowo-chrzanowy i masło czosnkowe uzupełniały kompozycję smaków. Istne poranne szaleństwo :) A zaczęło się całkiem niewinnie.


Śródziemnomorska pasta jajeczna:
 Składniki:
- 3 jajka
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- świeża bazylia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz

Wykonanie:
Ugotowane na twardo (ok. 5 min od momentu wrzenia wody) i posiekane drobno jajka wystarczy zmieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, wlać odrobinę oliwy ze słoiczka oraz przyprawić solą i pieprzem. Aby konsystencja pasty była jednolita trzeba dodać sos, zrobiony z 2 łyżek majonezu i 4 łyżek jogurtu naturalnego wymieszanych z posiekaną świeżą bazylią



 Pasta okazała się bajecznie pyszna, śródziemnomorski smak pomidorów i bazylii na jeszcze gorących tostach to idealne połączenie:)

6 komentarzy:

  1. Takie śniadania są jednymi z moich ulubionych i długo oczekiwanych przez cały tydzień, bo tylko w weekend znajdzie się na to czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. czasami można pozwolić sobie na szaleństwo:) święta to idealna okazja:)

      Usuń
  3. za moich czasów studenckich nie było takiej inwencji kulinarnej i estetycznej:)

    OdpowiedzUsuń