Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło u nas w mieszkaniu w kolorach żółtych i zielonych. Królowały jajka pod różną postacią, a także sok ze świeżych owoców. Zasiadłyśmy do stołu głodne i mega zadowolone z efektów naszej rannej pracy.
Na stole pojawiły się pasty jajeczne z avocado oraz suszonych pomidorów, szpinak duszony z fetą oraz faszerowane jajka. Domowy sos musztardowo-chrzanowy i masło czosnkowe uzupełniały kompozycję smaków. Istne poranne szaleństwo :) A zaczęło się całkiem niewinnie.
- 3 jajka
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- świeża bazylia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ugotowane na twardo (ok. 5 min od momentu wrzenia wody) i posiekane drobno jajka wystarczy zmieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, wlać odrobinę oliwy ze słoiczka oraz przyprawić solą i pieprzem. Aby konsystencja pasty była jednolita trzeba dodać sos, zrobiony z 2 łyżek majonezu i 4 łyżek jogurtu naturalnego wymieszanych z posiekaną świeżą bazylią
Pasta okazała się bajecznie pyszna, śródziemnomorski smak pomidorów i bazylii na jeszcze gorących tostach to idealne połączenie:)
Na stole pojawiły się pasty jajeczne z avocado oraz suszonych pomidorów, szpinak duszony z fetą oraz faszerowane jajka. Domowy sos musztardowo-chrzanowy i masło czosnkowe uzupełniały kompozycję smaków. Istne poranne szaleństwo :) A zaczęło się całkiem niewinnie.
Śródziemnomorska pasta jajeczna:
Składniki:- 3 jajka
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- świeża bazylia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ugotowane na twardo (ok. 5 min od momentu wrzenia wody) i posiekane drobno jajka wystarczy zmieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, wlać odrobinę oliwy ze słoiczka oraz przyprawić solą i pieprzem. Aby konsystencja pasty była jednolita trzeba dodać sos, zrobiony z 2 łyżek majonezu i 4 łyżek jogurtu naturalnego wymieszanych z posiekaną świeżą bazylią
Pasta okazała się bajecznie pyszna, śródziemnomorski smak pomidorów i bazylii na jeszcze gorących tostach to idealne połączenie:)
jak ładnie podane;)
OdpowiedzUsuńTakie śniadania są jednymi z moich ulubionych i długo oczekiwanych przez cały tydzień, bo tylko w weekend znajdzie się na to czas :)
OdpowiedzUsuńpiękny stół i jedzenie!!
OdpowiedzUsuńna bogato u studentów! :)
OdpowiedzUsuńczasami można pozwolić sobie na szaleństwo:) święta to idealna okazja:)
Usuńza moich czasów studenckich nie było takiej inwencji kulinarnej i estetycznej:)
OdpowiedzUsuń