Trzy, dwa, jeden..... i zaczęły się świąteczne przygotowania. My z siostrą rozpoczęłyśmy pełną parą i upiekłyśmy dziś idealną drożdżową babę wielkanocną. Oj... musiałyśmy mieć do niej dużo cierpliwości, ale opłacało się! Stoi dumna na stole, kusząc swoim wyglądem i zapachem :)
Przepis na babę moja siostra znalazła TUTAJ. Wydaje on się skomplikowany, ale to tylko pozory. Wystarczy dobry humor oraz wyborowe towarzystwo i praca przy niej to sama przyjemność!
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 6 żółtek
- 10 dag masła
- 350 ml mleka
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukry waniliwego
- skórka z połowy cytryny
- garść rodzynek namoczonych w alkoholu
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki migdałów posiekanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wykonanie:
Robimy zaczyn na ciasto mieszając droższe z łyżką cukru, a następnie dodając łyżkę mleka i mąki. Nakrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby wyrosło. W tym czasie mieszamy żółtka z cukrem tak, aby powstała jednolita masa, podgrzewamy mleko, roztapiamy masło. Wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę, dlatego można wstawić miskę z przesianą mąką do piekarnika na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość mieszamy wszystko przygotowane składniki razem (mąkę, masło, mleko, żółtka, zaczyn). Ciasto można wyrabiać ręcznie lub użyć robota kuchennego. Na końcu dodajemy zmieszane bakalie i oliwę. Po wyrobieniu ciasta kolejny raz nakrywamy je ścierką i odstawimy w ciepłe miejsce tym razem na godzinę. W tym czasie dokładnie smarujemy foremkę, aby po upieczeniu babka dobrze odeszła, a także nagrzewamy piec do 150 st. Gotowe ciasto powinno zajmować ok. 3/4 formy, gdyż jeszcze raz zostanie odstawione do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Babę pieczemy w temperaturze 160 st przez 30-45 min.
Przepis na babę moja siostra znalazła TUTAJ. Wydaje on się skomplikowany, ale to tylko pozory. Wystarczy dobry humor oraz wyborowe towarzystwo i praca przy niej to sama przyjemność!
Drożdżowa baba wielkanocna
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 6 żółtek
- 10 dag masła
- 350 ml mleka
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cukry waniliwego
- skórka z połowy cytryny
- garść rodzynek namoczonych w alkoholu
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki migdałów posiekanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wykonanie:
Robimy zaczyn na ciasto mieszając droższe z łyżką cukru, a następnie dodając łyżkę mleka i mąki. Nakrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby wyrosło. W tym czasie mieszamy żółtka z cukrem tak, aby powstała jednolita masa, podgrzewamy mleko, roztapiamy masło. Wszystkie składniki powinny mieć podobną temperaturę, dlatego można wstawić miskę z przesianą mąką do piekarnika na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość mieszamy wszystko przygotowane składniki razem (mąkę, masło, mleko, żółtka, zaczyn). Ciasto można wyrabiać ręcznie lub użyć robota kuchennego. Na końcu dodajemy zmieszane bakalie i oliwę. Po wyrobieniu ciasta kolejny raz nakrywamy je ścierką i odstawimy w ciepłe miejsce tym razem na godzinę. W tym czasie dokładnie smarujemy foremkę, aby po upieczeniu babka dobrze odeszła, a także nagrzewamy piec do 150 st. Gotowe ciasto powinno zajmować ok. 3/4 formy, gdyż jeszcze raz zostanie odstawione do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika. Babę pieczemy w temperaturze 160 st przez 30-45 min.
Składniki na zaczyn. |
Baba przed wstawieniem do pieca. |
Nam ciasta wyszło sporo, więc postanowiłyśmy zrobić kilka małych bab, idealnych do wielkanocnego koszyczka:)
wowww śliczna jest;)
OdpowiedzUsuń