sobota, 15 lutego 2014

Muffiny orzechowe na górskie szczyty

Plecak na plecy, czapka na głowę i hej w góry, w góry...
A co zapakowałam do plecaka?  Oprócz kanapek, termosu z herbatką i banana, świeżutkie i pachnące muffiny orzechowe. Na pewno będą smakować wybornie na szczycie góry :)

Składniki: (20 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakaa
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej 


 Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao. Dodajemy orzechy, kawę i płatki owsiane, które możemy (ale nie musimy) rozdrobnić za pomocą blendnera. Jajka w wysokim naczyniu mieszamy z maślanką oraz olejem i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy łyżką do momentu połączenia wszystkich składników.
Foremki na muffiny wykładamy papilotami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Wierzch muffinek posypujemy orzechami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Pieczemy 25 min. Najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić muffinki patyczkiem, jeśli nic się do niego nie lepi spokojnie możemy je wyciągnąć.




Inspiracją do upieczenia muffin był przepis znaleziony TUTAJ.

3 komentarze:

  1. świetne muffiny! do tego zdrowe i dodające energii :) zabrać je ze sobą w góry to sama przyjemność! udanej wyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie z orzeszkami uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wyglądają, idealne do kawy:D

    OdpowiedzUsuń