Wczoraj zasiadłyśmy ze współlokatorkami do śniadania wielkanocnego. Niestety to ostatnie takie śniadanie w tym składzie na Olszy, nasze drogi już niebawem się nieco rozejdą i zapewne ciężko będzie zorganizować coś podobnego za rok. Przygotowania nie zajęły nam sporo, umowa była prosta: każda z nas przyrządza coś pysznego tak, żeby zaskoczyć resztę. Podstawowy składnik to oczywiście jajko. Zgadnijcie ile ich w sumie zużyłyśmy?
Tartaletki z sałatką z tuńczykiem i jajkami
Składniki na 6 tartaletek:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody
Sałatka:
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- szczypta: soli, pieprzu białego, pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Sałatka:
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- szczypta: soli, pieprzu białego, pieprzu kolorowego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta: mąkę, masło, sól i wodę mieszamy razem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką i wycinamy koła (odmierzone od foremek). Tartaletki pieczemy 15-17 min w temperaturze 170 st. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia.
Sałatka: ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy odcedzoną kukurydzę, tuńczyka, jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość zalewamy sosem z majonezu i jogurtu oraz przyprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy do wystudzonych tartaletek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka: ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy odcedzoną kukurydzę, tuńczyka, jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość zalewamy sosem z majonezu i jogurtu oraz przyprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy do wystudzonych tartaletek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- rzeżucha
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzy czarnego
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy i przecinamy wzdłuż. Wyciągamy żółtka, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca.. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, a następnie dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość o ok. 1/2 zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodne pieczarki wrzucamy do żółtek i dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i posiekaną rzeżuchę. Gotowy farsz przekładamy do pustych miejsc po żółtkach. Faszerowane jajka układamy na rzeżuszce.
Jajka z łososiem i kawiorem
Składniki:
- 4 jajka
- słoiczek kawioru
- 5 plastrów wędzonego łososia
- pieprz czarny
Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż. Na żółtkach układamy pokrojonego w paski łososia. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Kawior kładziemy obok tak, żeby każdy mógł sobie indywidualnie nałożyć preferowaną ilość.
Na stole pojawiły się jeszcze inne pyszności, ale o nich więcej napiszę za kilka dni:)
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i szczypiorkiem
przepis już niebawem
Babki z lukrem cytrynowo-miętowym
przepis już niebawem
Chętnie bym się wprosiła na takie śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowany stół z takim menu to nie lada zaproszenie. Pięknie, smacznie i tak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWszystko co pojawi się u Was na wielkanocnym stole wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJa planuję jeszcze coś dodać na mojego bloga, więc polecam obserwować, a na razie królują jajka faszerowane i babka wielkanocna. Zapraszam! :)
http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/