Zbliża się lato, więc trzeba zwiększyć ilość marchewki w codziennej diecie. Nie koniecznie jednak musimy chodzić po mieszkaniu chrupać domownikom za uchem (chociaż ja uwielbiam to robić :P) i ich denerwować. Możemy wykorzystać marchew w nieco inny sposób: zetrzeć i dorzucić ją do ciasta. Na pewno wszyscy skuszą się na kawałek, nawet osobniki wrogo nastawione do warzyw, nie oprą się i skosztują wypieku.
Na pewno kuszące też będą dodatki: pomarańcza, żurawina i moja ulubiona biała czekolada. Już nie mogę się doczekać kiedy znowu upiekę to cudo!
Składniki:
Na pewno kuszące też będą dodatki: pomarańcza, żurawina i moja ulubiona biała czekolada. Już nie mogę się doczekać kiedy znowu upiekę to cudo!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 210 g marchewki
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Dodatki:
- 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g)
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Wykonanie:
Najpierw ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i odstawiamy na chwilkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cukrem, cynamonem i imbirem. Suche składniki łączymy z ubitymi jajkami, a następnie wlewamy olej i wrzucamy startą na drobnym oczku marchewkę.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, sparzoną we wrzątku żurawinę i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Najlepiej przed wrzuceniem bakalii oprószyć je mąką.
Chyba nie ma osoby, która nie lubi ciasta marchewkowego?! Przynajmniej ja takiej nie znam :) To ciasto, cokolwiek nie włożyłoby się do środka, to i tak smakuje wyśmienicie. Ciasto marchewkowe jest the best ;)))
OdpowiedzUsuńTo Twoje cudo faktycznie cudnie wygląda. Narobiłaś mi smaku. Uwielbiam ciasto z marchewką, bo jest wilgotne. Ale dodałaś jeszcze fantastyczne dodatki :) Pychota :)
OdpowiedzUsuń