sobota, 21 grudnia 2013

Na święta pierniczki katarzynki

W domu pachnie pierniczkami, więc z całą stanowczością mogę rzec, że Święta tuż tuż... Miesiąc temu wypróbowałam ten przepis i sprawdził się wyśmienicie, dlatego postanowiłam wykorzystać go raz jeszcze. Oprócz katarzynek planuję upiec jeszcze inne drobne pyszności. Coś mi się wydaje, że tegoroczne Święta należeć będą właśnie do ciasteczek! Choć niepowtarzalnie jak co roku królować będzie sernik, makowiec i piernik :)

Składniki:
- 350 g miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
- 2 łyżki kakao
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki proszku do pieczenia
* jeśli ciasto będzie za suche dodajemy po 1 łyżce śmietany kwaśniej

Wykonanie:
Zaczynamy od zmieszania płynnego miodu, przyprawy do piernika, cukru, jajek i kakaa. Następnie dodajemy mąkę przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, będzie to trochę trudne, dlatego możemy dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość i wycinamy ciasteczka. Przygotowujemy blaszkę- natłuszczamy ją margaryną i posypujemy mąką, dzięki czemu żadne ciastko nam się nie przyklei. Katarzynki pieczemy do 15 min w temperaturze 190 st. Nie dłużej, ponieważ jeśli za bardzo je spieczemy będą twarde i gorzkie. 






3 komentarze:

  1. Nieodłączny element świąt :)
    Uwielbiam zapach pierniczków ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście miła odmiana dla makowca, czy sernika. Chętnie bym sobie pochrupała pierniczki katarzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń