niedziela, 20 października 2013

Kruche babeczki z makiem i bakaliami

Nadeszła godzina kawowa- moja ulubiona podczas każdej niedzieli spędzonej w domu. A chyba każdy wie, co to znaczy. Oprócz cudownego zapachu świeżo zmielonej i zaparzonej kawy będzie równie coś słodkiego. Coś na co czekałam od kiedy otworzyłam piekarnik, a zapach  rozniósł się po całym domu. A mianowicie będą to....  kruche babeczki z makiem i bakaliami. Przygotowują je nie poszłam na łatwiznę i nie kupiłam gotowej masy makowej w sklepie. Zdecydowanie lepiej samemu pobawić się w kuchni i dobrać idealne proporcje składników na nadzienie, ponieważ wtedy można pominąć te za którymi nie koniecznie przepadamy.


 Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko 
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki żurawiny
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki skórki z pomarańczy
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 białko
- 4-5 łyżek miodu


Wykonanie:
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta mieszamy w misce do momentu ich połączenia. Kiedy ciasto już uzyska zwartą konsystencję zawijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. 


Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce zajmujemy się nadzieniem: opłukany mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy go na małym ogniu czekając aż woda wyparuje. Zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 15min. Wykorzystując czas, w którym mak się studzi możemy zająć się bakaliami. Płatki migdałowe, żurawinę oraz rodzynki siekamy. Wyłuskane orzechy zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy. Wystudzony mak mielimy dwa razy przez drobne sitko dodajemy przygotowane bakalie (żurawinę, płatki migdałowe, rodzynki, orzechy, wiórki, skórkę z pomarańczy) oraz miód. Aby masa uzyskała zwartą konsystencję można opcjonalnie dodać 1 białko.


Po wyciągnięciu ciasta z lodówki odrywamy z całości kawałki i wykładamy nimi foremki. Wyłożone foremki zapełniamy makiem i nakrywamy kapturkiem wyciętym z rozwałkowanego ciasta. Wierz babeczek udekorowałam gwiazdką. Wszystkie foremki poukładane na blaszce (aby lepiej się wyciągało z pieca) wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 st.




Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek, układamy je na paterze i posypujemy cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. Patrząc na te babeczki jeszcze bardziej nie mogę się doczekać Świąt, uwielbiam masę makową! Pięknie i pysznie wyglądają te babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli chodzi o masę makową, a do tego domową to ja zawsze jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń