poniedziałek, 31 marca 2014

Z cyklu Lubię Poniedziałki... marchewkowe gofry z karmelizowanym jabłkiem i orzechami włoskimi

Na stole kwiaty, za oknem słońce wstaje, a na talerzu marchewkowe gofry z karmelizowanym jabłkiem. Wbrew temu, co większość ludzi myśli o poniedziałkach, ja wychodzę na przeciw, chcąc udowodnić, że pierwszy dzień tygodnia pracy nie musi być smutny, nudny i ponury! Wystarczy zacząć od dobrego śniadania!


Składniki (8 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 marchewki

Dodatki:
- 2 jabłka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na gofry. Mieszamy wszystkie składniki razem - oprócz marchewki za pomocą miksera.. Następnie marchewki obieramy, trzemy na drobnym oczku a następnie za pomocą blendera rozdrabniamy. Wrzucamy marchewkę do ciasta i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto porcjami wlewamy do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy, pieczemy ok. 10 minut. Po wyciągnięciu układamy gofry na kratce, żeby odparowały. 
Cukier wsypujemy do garnuszka najlepiej z teflonowym spodem, dodajemy masło i mieszamy. Pilnujemy, aby nie spalić karmelu, a także uważamy, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Do gotowego karmelu wrzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko. Mieszamy i po 5-6 min wyciągamy kawałki na talerz. Gofry podajemy z karmelizowanym jabłkiem posypanym posiekanymi orzechami włoskimi.



Śniadanie TYMBARKMarchew w roli głównej 2

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis, ale ... jeszcze się nie "dorobiłam" gofrownicy. Obiecuję sobie, że kupię i...

    OdpowiedzUsuń
  2. Och tak gofry!!! Zawsze kojarzą mi się z latem. Nie ma to jak dobre gofry na molo, w tle z szumem fal i zachodem słońca :). Jeszcze tylko trochę do wakacji :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ustawiam się po nie w kolejce. :)

    OdpowiedzUsuń