niedziela, 19 maja 2013

Niedzielne słodkości

W mojej kuchni  pachnie truskawkami!

Niedzielne popołudnie spędzone w gronie znajomych na pewno osłodzi ciasto francuskie z truskawkami i serem mascarpone. Pomysł na ciasto pojawił się w drodze do sklepu, kiedy wraz ze współlokatorką intensywnie myślałyśmy, co takiego można by przyrządzić na deser. Z wielu możliwości wybrałyśmy ciasto francuskie, a reszta przyszła sama:)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dag  truskwek
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanka śmietany kremówki (30%)
- 4 kostki białek czekolady

Wykonanie: 
Wykładany formę do tarty lub tortownicę ciastem francuskim i wykładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10 min. W tym czasie przygotowujemy serem mieszając go z cukrem pudrem, a następnie łącząc z ubitą śmietaną kremówką. Na upieczone i wystudzone ciasto francuski nakładamy ser, kolejno truskawki, a na końcu posypujemy startą białą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz