poniedziałek, 27 stycznia 2014

Obiad przed sesją- kokardki z kurczakiem w sosie jogurtowo-musztardowym z pieczarkami


Kolejny dzień bliżej do sesji, a ja o dziwo jestem pełna entuzjazmu! Nie wiem czy to ten śnieg za oknem czy świadomość, że jeszcze tylko dwa tygodnie i nareszcie będą ferie, na które z utęsknieniem czekam. Perspektywa wędrówki górskiej niewątpliwie zachęca mnie do działania. 
Jednak nie samą nauką człowiek żyje, dlatego pochwalę się Wam moim dzisiejszym obiadkiem. Kurczak w sosie jogurtowo- musztardowym z pieczarkami powalił mnie z nóg! A Wy co jecie na obiad? :)


 Składniki:
  - makaron kokardki
    - pierś z kurczaka
   - 20 dag pieczarek    
- 1 cebula czerwona
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- oliwa

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkiego, co wymaga smażenia. Najpierw płukamy i osuszamy pierś z kurczaka, kroimy ją w kostkę, przyprawiamy i okrapiamy odrobina oliwy. Odstawiamy na kilka minut. Pieczarki i cebulę obieramy i również  kroimy w kostkę Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę, powinna się zeszkli i dopiero wtedy dodajemy pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe przekładamy zawartość patelni do miseczki, a na patelnię wrzucamy kurczaka. Smażymy go aż się zarumieni.
Gdy kurczak będzie gotowy wrzucamy do niego cebulkę z pieczarkami i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo- musztardowym (łączymy jogurt naturalny z musztardą i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem) i nastawiamy na większy palnik, żeby się zagotował, po momencie zagotowania zmniejszamy gaz.
W międzyczasie przygotowywania kurczaka możemy ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, a także posiekać pietruszkę, która potrzebna będzie nam do dekoracji dania. 



1 komentarz: